UTRECHT - Krakers hebben donderdagavond de vergadering van de gemeenteraad in Utrecht verstoord.

Terwijl burgemeester Aleid Wolfsen vragen beantwoordde over de ontruiming van een kraakpand afgelopen maandag in Utrecht, viel een kraakster hem vanaf de publieke tribune in de rede.

Zij las een verklaring voor over de ontruiming van een gekraakt pand afgelopen maandag in Utrecht.

Beveiligingsmensen probeerden haar het woord te ontnemen, maar ze werd omringd door sympatisanten, waardoor ze haar verhaal kon afmaken. Daarna verlieten de krakers vrijwillig de zaal.

Belofte

Volgens de kraakster brak de gemeente met de ontruiming een eerder gedane belofte dat een kort geding zou worden afgewacht. Ook zou de politie onnodig veel geweld hebben toegepast.

Zij liet weten dat de krakers ''nooit zullen buigen voor repressie''. Bovendien eiste zij de onmiddellijke vrijlating van ''onze kameraden''.

Ongenoegen

In Amsterdam waren donderdag ook tientallen krakers aanwezig bij een vergadering van de gemeenteraad. Zij waren daarnaartoe gekomen om hun ongenoegen te uiten over de aangekondigde ontruiming van meerdere kraakpanden op dinsdag.

Een aantal van hen maakte ook gebruik van de mogelijkheid om in te spreken. De krakers lieten af en toe luidkeels weten dat ze het niet eens waren met burgemeester Eberhard van der Laan, maar verder verliep de vergadering rustig.