AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam is niet van plan oude en recentere zaken binnen het liquidatieproces Passage te splitsen in twee aparte processen.

Dat heeft de rechtbank donderdag beslist op een verzoek van de advocaat van Jesse R., Sander Janssen.

Janssen vindt dat een aantal liquidaties uit 1993 moet worden afgesplitst van de meer recente zaken, zodat de rechtbank die zo snel mogelijk kan afdoen.

Deze zogenoemde '93-zaken zouden dan geen vertraging oplopen doordat het dossier rond Dino Soerel aan het proces is toegevoegd. Soerel, die eind augustus werd opgepakt, heeft niet met deze oudere zaken te maken.

Joegoslaven

Advocaten van verdachten Mohamed R. en Pinny S. hadden om vrijlating van hun cliënten gevraagd, omdat zij de vertraging die de toevoeging van Soerel hoogstwaarschijnlijk met zich zal meebrengen, onaanvaardbaar vinden.

Janssen had ook om opheffing van de voorlopige hechtenis van Jesse R. gevraagd. De rechtbank wees deze verzoeken ook af en de verdachten blijven dus vastzitten.

De '93-zaken zijn de liquidatie van twee jonge Joegoslaven, de moord op Tonny van Maurik en de dubbele moord in Antwerpen op drugshandelaar Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte.

Wenselijk

De rechtbank vindt het logisch en wenselijk dat alle zaken door dezelfde rechters in één strafzaak beoordeeld worden, omdat ze sterk met elkaar samenhangen.

Ook het feit dat kroongetuige Peter la S. over alle zaken verklaringen heeft afgelegd, is voor de rechtbank reden 'Passage' intact te laten.

Kroongetuige Peter la S. en zijn advocaat Jan Peter van Schaik waren niet aanwezig. Vorige maand nog weigerde La S. opnieuw aan zijn verklaringsplicht te voldoen, omdat hij vindt dat hij als verdachte geen eerlijk proces krijgt en dat bovendien zijn bescherming niet goed is geregeld.

Onbereikbaar

Zijn advocaat drong er toen bij de rechtbank op aan het Openbaar Ministerie (OM) te bewegen hier iets aan te doen. Gebeurde dat niet, dan zou de strafvervolging van La S. in Passage ongeldig verklaard moeten worden, aldus de advocaat.

Donderdag meldde de rechtbank dat Van Schaik alle verzoeken omtrent procedures tussen de kroongetuige en het OM heeft ingetrokken. Van Schaik was niet bereikbaar om deze actie toe te lichten.

De zaak gaat op 15 november verder. De rechtbank wil dan onder meer La S. ondervragen.