SCHIPHOL - Het Openbaar Ministerie (OM) is in hoger beroep gegaan in de zaak van de bagagediefstallen op Schiphol. Dat maakte het OM donderdag bekend.

Vorige maand veroordeelde de rechtbank op Schiphol zestien voormalig medewerkers van bagageafhandelingsbedrijf Menzies, omdat zij op grote schaal luxe goederen hadden gestolen uit bagage van passagiers.

Vier verdachten in deze zaak sprak de rechtbank vrij wegens gebrek aan bewijs. In de zaken van drie van deze verdachten gaat het OM in hoger beroep. Justitie vindt dat wel degelijk vaststaat dat zij goederen hebben gestolen.

Diefstal

Volgens de rechtbank kan uit videobeelden van een bewakingscamera niet met zekerheid worden afgeleid dat deze verdachten daadwerkelijk spullen uit de bagage hebben weggenomen.

Op de beelden is volgens de rechters wel te zien dat ze de bagage doorzoeken, maar poging tot diefstal had het OM niet ten laste gelegd. Het OM blijft uitgaan van diefstal, maar zal ook poging tot diefstal ten laste leggen bij het hoger beroep.

De zestien veroordeelden in deze zaak kregen straffen opgelegd variërend van een celstraf van twaalf maanden waarvan vijf voorwaardelijk tot een werkstraf van tachtig uur. De opgelegde straffen waren aanmerkelijk lager dan de eisen van het Openbaar Ministerie.