WEURT - Bij de brand vorige week vrijdag in een vleesverwerkingsfabriek in Weurt blijken toch schadelijke stoffen te zijn vrijgekomen.

De GGD Regio Nijmegen heeft de bevolking van Weurt daarom woensdag opgeroepen voorlopig geen groenten en fruit te eten die zijn geteeld in het gebied rond de fabriek waar roet is neergedaald. De gemeente Beuningen meldt dat op de website.

Eerder meldde de brandweer dat uit metingen was gebleken dat er geen schadelijke stoffen in de rook zaten. Nader onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bracht volgens de gemeente Beuningen ''verhoogde concentraties'' dioxine aan het licht in het gras rond de fabriek. Dioxine kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Rookwolken

De brand, die rond acht uur 's ochtends uitbrak, veroorzaakte enorme rookwolken die over Weurt en de Betuwe trokken. De inwoners van Weurt moesten uit voorzorg hun ramen en deuren dichthouden. Verder werden doorgaande wegen vanwege de rook afgezet.

Drie mensen die in de fabriek waren toen de brand uitbrak, kregen ademhalingsproblemen en belandden in het ziekenhuis.

Gras niet gebruiken

Het RIVM doet volgens Beuningen binnenkort weer onderzoek. De gemeente houdt er rekening mee dat de hoeveelheid dioxine door de regen inmiddels al is afgenomen. De omwonenden wordt ook gevraagd het gras voorlopig niet te gebruiken om dieren te voeren. Donderdag is er een informatiebijeenkomst voor de bewoners.