NEW YORK - De Verenigde Staten hebben nog eens 10 miljoen dollar (7 miljoen euro) toegezegd aan het in Leidschendam gevestigde Hariri-Tribunaal. Daarmee komt de totale bijdrage van de Amerikanen voor het VN-hof op 30 miljoen dollar.

Susan Rice, de ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties in New York, maakte de extra donatie woensdag bekend.

Het Speciale Tribunaal voor Libanon werd in 2007 door de Veiligheidsraad van de VN in het leven geroepen voor onderzoek naar de moord in 2005 op de populaire miljardair en ex-premier van Libanon Rafik al-Hariri.

Het tribunaal is inmiddels fel omstreden in Libanon. De sjiitische beweging Hezbollah vreest dat kopstukken van deze organisatie zullen worden gedagvaard. De organisatie heeft alle medewerking aan het volgens haar partijdige tribunaal gestaakt.

Belastinggeld

Hezbollah maakt deel uit van de fragiele eenheidsregering in Libanon. De beweging wil dat er geen belastinggeld meer wordt overgemaakt naar het in Nederland gevestigde tribunaal.

Libanon betaalt normaal gesproken 49 procent van de kosten van het Hariri-Tribunaal, die in 2007 werden geschat op 40 miljoen dollar per jaar.