DEN BOSCH - De 60-jarige Bossche zwemschoolhouder Benno L. weigert in het hoger beroep over zijn veroordeling voor ontucht met tientallen jonge meisjes mee te werken aan een observatieonderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Zijn advocaat Pieter van der Kruijs heeft dat woensdag gezegd in reactie op het verzoek van justitie om de verdachte op te nemen in de observatiekliniek.

De raadsman noemt het onderzoek in de kliniek overbodig omdat zijn cliënt in eerste instantie al uitgebreid heeft gesproken met een psychiater en een psycholoog.

Jonge meisjes

Benno L. werd in juli veroordeeld tot zeven jaar celstraf wegens jarenlange ontucht met tientallen jonge meisjes. Tbs werd ondanks de eis van justitie niet opgelegd. Het Openbaar Ministerie wil koste wat kost voorkomen dat de Bosschenaar onbehandeld vrijkomt en ging direct in hoger beroep.

De psychiater van Benno L. noemde een ambulante behandeling, wekelijks contact met de reclassering, regelmatig bezoek aan een psychiater en medicatie destijds een 'heel adequate' oplossing.

Zijn psychologe adviseerde tegen tbs omdat er niemand is die Benno L. in de publiciteitsgevoelige zaak op verlof durft te sturen.

Regiezitting

Het verzoek van justitie komt op 16 november aan de orde tijdens een regiezitting bij het gerechtshof in Den Bosch. Justitie wil nog niet ingaan op (eventuele) andere verzoeken.

Advocaat Van der Kruijs kondigde woensdag aan dat hij tijdens de behandeling van het hoger beroep een dvd van de persconferentie wil tonen die de hoofdofficier van justitie Gerrit van der Burg, burgemeester Ton Rombouts en korpschef Wilbert Paulisssen een week na de aanhouding van cliënt hebben gegeven.

Eerlijk proces

Met de beelden wil hij zijn oude stelling onderbouwen dat Benno L. onmogelijk een eerlijk proces krijgt omdat hij al vooraf was veroordeeld.

De hoofdofficier heeft tijdens die persconferentie verklaard dat er tot dat moment geen bewijs was dat er meisjes zijn verkracht terwijl dat juist de reden was om hem lang in voorarrest te houden, aldus de raadsman.