AMSTERDAM – Tanja Nijmeijer wil de jungle niet verlaten. "Als ze me willen bevrijden, zullen we ze ontvangen met mitrailleurs, mijnen en mortieren", zegt de Nederlandse FARC-strijdster in een interview dat de Wereldomroep woensdag uitzendt.

Het gesprek werd opgenomen in augustus, een maand voor de Colombiaanse legeraanval op het kamp waarin de 32-jarige Nijmeijer leeft.

Sinds de aanval, waarbij onder anderen FARC-commandant Mono Jojoy omkwam, is er onduidelijkheid over haar lot. Volgens de Colombiaanse journalist die haar sprak, is de Nederlandse nog wel in leven.

“Ik ben een strijder van de Colombiaanse Revolutionaire Strijdkrachten. En ik zal blijven strijden tot de overwinning of tot de dood”, aldus Nijmeijer in het Spaanstalige interview.

De video met Nijmeijer is onderdeel van een reportage die deze zomer over de FARC is gemaakt, zo laat een woordvoerder van de Wereldomroep weten. De beelden zijn nooit eerder uitgezonden, een Latijns-Amerikaanse correspondent van de omroep kwam ze recentelijk op het spoor.

Revolutie

In een ander fragment vertelt Nijmeijer, dit keer in het Nederlands, hoe ze ertoe kwam zich bij de rebellenbeweging aan te sluiten. "Het was een proces van bewustwording", zo zegt ze. "Ik ben me gaan realiseren dat de revolutie zich niet in Nederland gaat voordoen, die gaat hier in Colombia plaatsvinden."

In oktober vroeg vice-president van Colombia Angelino Garzon aan Europarlementslid Hans van Baalen (VVD) te helpen bij het losweken van Nijmeijer uit de rebellenbeweging.

Van Baalen liet Garzon toen weten dat Nederland geen middelen heeft om haar uit de FARC te laten deserteren. Garzon heeft toegezegd dat Nijmeijer bij een overgave niet zal worden vervolgd.

Den Haag

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is woensdag ''kennis genomen'' van de boodschap van de Nederlandse Tanja Nijmeijer om bij de FARC te blijven. Een woordvoerster van het departement wees erop dat het haar eigen beslissing is en haar eigen verantwoordelijkheid.

Het ministerie heeft volgens haar geen actieve diplomatieke rol of betrokkenheid in de kwestie. De Colombiaanse autoriteiten hebben daartoe ook geen verzoek gedaan.

De SP en GroenLinks vinden dat Nederland zich diplomatiek moet blijven inzetten voor Nijmeijer om haar toch los te krijgen van de rebellen. Het CDA ziet die rol niet voor zich, gezien de overtuiging van Nijmeijer zelf om bij ''deze criminele organisatie te blijven.'' Wel vindt CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel dat Nederland haar bijstand moet verlenen mocht ze ooit worden opgepakt.

Dagboek

De van oorsprong Twentse Nijmeijer vertrok acht jaar geleden naar Colombia om daar als vertaler voor de guerrillabeweging FARC te gaan werken. In 2007 werd, nadat in een kampement haar videodagboek werd gevonden, duidelijk dat ze met de beweging is gaan meevechten.

De FARC is een communistische en illegaal bewapende organisatie. Ze werd in de jaren '60 gesticht als het militaire onderdeel van de Colombiaanse communistische partij, en heeft een geschat aantal van 9.000 tot 15.000 leden.