AMSTERDAM – De politie heeft in Veenwouden, een plaatsje in Friesland, een grote hennepkwekerij ontdekt. De plantage is aangetroffen in een boederij.

Volgens de NOS gaat het om een vangst van 3000 hennepplanten die waren verstopt in vier zeecontainers. Twee mannen zijn aangehouden.

De kwekerij blijkt erg professioneel te zijn opgezet. Bij de ontmanteling stuitte de politie op elektronische beveiliging, waarmee de kwekers werden gealarmeerd.

Illegale oogst

Volgens de politie zit er een grote organisatie achter de illegale oogst. Tot op heden zijn er twee mensen aangehouden. De politie sluit meerdere arrestaties niet uit.

De politie meldt dat het om de grootste hennepkwekerij in Friesland die dit jaar is ontdekt.

Omwonenden

De politie deed een inval in het gebouw, omdat omwonenden de zaak niet vertrouwden. De kwekerij was waarschijnlijk al een half jaar actief.

De provincie Friesland kocht de boerderij, omdat over de grond om het gebouw heen een vierbaansweg komt. Om te voorkomen dat de boerderij zou vervallen, werd die verhuurd.

Projectbureau

''Normaal gesproken besteden we dat uit aan een woonbeheermaatschappij, maar in dit geval werd het projectbureau benaderd door een man die er wilde wonen’’, aldus een woordvoerder van de provincie.

Volgens de zegsman heeft de provincie meer boerderijen waar mensen wonen. ''We gaan nu ook periodieke controles houden in die gebouwen.’’

Hennepkwekerij Friesland