ALMELO - De directe omgeving van de moskee aan de Bellavistastraat in Almelo is woensdagochtend enkele uren afgezet geweest in verband met de vondst van een verdacht pakketje.

Volgens secretaris N. Secu van de moskee werd het pakket woensdagochtend rond negen uur buiten aan de achterzijde van de moskee ontdekt door de beheerder van het gebedshuis.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) constateerde dat het ging om een nepbom. Rond het middaguur werd de omgeving weer vrijgegeven. De politie heeft nog geen idee wie de nepbom bij de moskee heeft neergelegd.

Het komt vaker voor dat moskeeën het doelwit zijn van bekladding, bedreiging of geweld. Vorige maand werd een islamitisch gebedshuis in Dordrecht beschoten. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) registreerde in de eerste helft van dit jaar vijf van dit soort incidenten.

Verscherpt toezicht

De reeks incidenten was onlangs reden voor het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) en de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland (RMMN) op te roepen tot verscherpt toezicht op moskeeën.

De Tweede Kamer houdt binnenkort een spoeddebat over geweld tegen moskeeën, maar ook tegen bijvoorbeeld Joden en homo's.