AMSTERDAM - Het kabinet wil ook vier F-16's naar de politietrainingsmissie in Afghanistan sturen. Dat meldt BNR Nieuwsradio woensdag op basis van Haagse bronnen. Ook zouden onder de vijftig politietrainers veertig NAVO-militairen zitten. Slechts tien trainers zijn niet militair.

De missie krijgt daarmee een meer militair karakter, terwijl er alleen een Kamermeerderheid te vinden is voor een missie met een duidelijk civiel karakter.

VVD en CDA zijn voorstander van de missie, gedoogpartij PVV is tegenstander. De coalitie is daarom afhankelijk van de steun van de oppositie. GroenLinks en D66 kwamen nog voor de verkiezingen met het idee een trainingsmissie naar Afghanistan te sturen.

Thuisblijven

De politietrainers zouden moeten worden beschermd door 250 tot driehonderd militairen. De Nederlandse Politiebond zegt woensdag in De Telegraaf liever thuis te blijven.

"We vinden dat de situatie allesbehalve veilig is en dat stellen we als voorwaarde om daar zinvol werk te verrichten", legt voorzitter van de bond Hans Busker uit. Ook staat de politie daar volgens hem nog in de kinderschoenen. "Ik vraag me af wat wij daar als politietrainers moeten doen."