AMSTERDAM - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft bewust een brief achtergehouden waarin het Europese Hof de Nederlandse overheid adviseert Irakese asielzoekers voorlopig niet uit te zetten.

Dat stelt de Vereniging van Asieladvocaten (VAJN) dinsdag in het programma Uitgesproken EO.

Woensdagochtend zou een groep Irakezen worden uitgezet naar Irak, maar dat gaat niet door. De asieladvocaten kregen de brief, die volgens het programma dateert van 22 oktober, pas maandag onder ogen.

''De Nederlandse regering heeft besloten deze brief bij zich te houden, omdat met deze brief in de hand iedere uitzetting verboden zal worden'', aldus voorzitter Loes Vellenga van de VAJN in het programma.

Bewust

Een woordvoerder van minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel stelt dat er absoluut geen sprake is van bewust achterhouden van de brief.

Deze ging niet over individuele gevallen, maar betrof een aankondiging van het hof aan de minister dat een asielzoeker die uitzetting naar Irak boven het hoofd hangt, daartegen met succes een voorlopig beroep kan aantekenen. Het hof wilde van Nederland nog meer informatie over de veiligheid in Irak.

Leers heeft daar vrijdag op geantwoord. Hij wil niet dat de uitgeprocedeerden automatisch deze tijdelijke voorziening kunnen krijgen als ze daarom vragen.