DEN HAAG - Defensie en de kustwacht bekijken waar ze hulp kunnen verlenen aan Curacao na het noodweer dat afgelopen nacht overtrok. De Gouverneur van Curaçao, Frits Goedgedrag, heeft een verzoek voor militaire bijstand ingediend, zo maakte Defensie dinsdag bekend.

Er staan veel huizen onder water, wegen staan blank, bomen zijn omgevallen en een ziekenhuis is deels ontruimd. Daarbij is een reddingswerker om het leven gekomen.

Een helikopter van de kustwacht vliegt boven Curaçao om te kijken hoe de situatie is.

De kustwacht patrouilleert voor de kust en twee pelotons van de landmacht staan op marinebasis Parera klaar om te kunnen worden ingezet. Op Aruba stonden ook mariniers klaar maar de schade lijkt daar mee te vallen.

Damdoorbraak

Op Curaçao zijn meerdere dammen doorgebroken als gevolg van de storm Tomas.

Vooralsnog heeft dit niet tot grote problemen geleid, laat een woordvoerder van het Meteorologische instituut op Curaçao weten. Onder meer een dam in Stenen Koraal is doorgebroken.

Plunderingen

Berichten over plunderingen door eilandbewoners worden door een zegsman van de politie weersproken.

Volgens hem is er een etalageruit gesneuveld, maar werd niets meegenomen. De politie stelt dat de situatie onder controle is.

Doden

Eerder werd bekend dat tijdens het noodweer in ieder geval twee mensen om het leven zijn gekomen. Ook zijn er berichten over een derde dode.

De politie kan dit niet bevestigen. Onduidelijk is hoe groot de schade op de eilanden is. Het Nederlandse leger is om bijstand gevraagd.

Tomas, die nu een tropische storm is, beweegt zo'n driehonderd kilometer ten noorden van de ABC-eilanden in noordwestelijke richting richting Haïti.

Orkaankracht

De woordvoerder verwacht dat de tropische storm mogelijk woensdag weer tot orkaankracht toeneemt. Tomas buigt dan nog meer in noordwestelijke richting af.

Ondanks de heftige regenval is er volgens de woordvoerder de afgelopen 24 uur geen regenrecord gebroken. In 1970 viel er 287 millimeter, terwijl er dinsdag tot 08.00 uur (lokale tijd) 265 millimeter neerslag viel. De meeste regen viel in het oostelijke deel van Curaçao.