ROSMALEN - In enkele plaatsen in de buurt van Den Bosch zijn dinsdag bijna achtduizend huishoudens en bedrijven getroffen door een stroomstoring.

Ook in Friesland ging het mis. Ongeveer 5600 huishoudens verspreid over twintig plaatsen in het noordoosten van Friesland hebben dinsdagavond anderhalf uur zonder stroom gezeten.

Het ging om plaatsen als Kollummerzwaag en Burgum. Over de oorzaak kon een woordvoerster van netwerkbeheerder Liander dinsdagavond nog niks zeggen. De storing duurde van 18.40 uur tot 20.10 uur.

Brabant

In Brabant ging het om de plaatsen Nuland, Rosmalen, Berlicum, Vinkel, Maasdonk en een industrieterrein in Den Bosch. Dat zei een woordvoerder van energieleverancier Enexis .

De storing begon rond half vijf toen bij het slaan van een damwand in Rosmalen drie grote kabels van 10.000 volt beschadigd raakten.

Rond negen uur 's avonds zaten nog 2400 klanten zonder elektriciteit, voornamelijk in Berlicum. Enexis plaatst daar een groot aggregaat voor noodstroom. Reparatie van de drie kabels gaat nog zes tot zeven uur duren.

Schadevergoeding

De damwand werd geslagen wegens het omleggen van de Zuid-Willemsvaart. Dat is een project van Rijkswaterstaat.

Vier uur of langer zonder stroom betekent recht op schadevergoeding. De woordvoerder van Enexis wilde niet vooruitlopen op de vraag bij wie de claim terechtkomt.