AMSTERDAM - Ongeveer tien tot vijftien personen hebben dinsdagmiddag de herdenking bijgewoond van de moord op filmmaker Theo van Gogh in Amsterdam-Oost.

In de Linnaeusstraat, de plaats van de moord, en bij het beeld De Schreeuw in het Oosterpark, opgericht ter nagedachtenis aan Van Gogh, stonden de aanwezigen stil bij het overlijden van de cineast. Ze legden bloemen, een cactus, kaarsjes en foto's neer.

Op de ochtend van 2 november 2004 bracht moslimextremist Mohammed B. Van Gogh om het leven. Volgens B. had de filmmaker de islam beledigd. In juli 2005 kreeg Mohammed B. een levenslange gevangenisstraf opgelegd door de rechtbank in Amsterdam.

De jaarlijkse herdenking is een initiatief van onder meer de stichting Vrienden Pim Fortuyn. Burgemeester Eberhard van der Laan was door haar uitgenodigd, maar was niet in de gelegenheid om te komen.

Teleurstelling

Hij wenste de organisatie een mooie bijeenkomst. De aanwezigen lieten tijdens de herdenking hun teleurstelling blijken over het feit dat de burgervader had afgezegd.

Een aantal mensen droeg T-shirts met de tekst: De ridders van het vrije woord. Ook had een van de aanwezigen een vlag bij zich met daarop de woorden: Laten wij waken over de vrijheid van het spreken.