AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft strafrechtelijk beslag gelegd op de panden van het gesloten bordeel Yab Yum in het centrum van Amsterdam. Het OM wil hiermee voorkomen dat de gebouwen aan het Singel en de Spuistraat worden verkocht.

Een woordvoerster van het OM heeft dit dinsdag gezegd.

Het OM is bezig met een onderzoek naar een eerdere overdracht van beide panden. Bovendien is de huidige eigenaar van het pand onderwerp van een witwasonderzoek door de financiële recherche van de Amsterdamse politie, aldus de woordvoerster van het OM.

Yab Yum staat sinds het voorjaar te koop. De huidige eigenaar Hennie Vittali wil er na twaalf jaar van af, omdat hij vermoedt dat hij niet weer een nieuwe vergunning krijgt. Het bordeel sloot in januari 2008 de deuren nadat de gemeente de licentie had ingetrokken. Zij was bang dat die werd misbruikt voor criminele activiteiten.

Hells Angels

De Raad van State gaf de gemeente uiteindelijk gelijk. Deze oordeelde dat er aanwijzingen zijn dat de Hells Angels betrokken zijn bij Yab Yum en dat Vittali niet meer dan hun stroman is.

Verder waren er aanwijzingen dat de motorclub een rol speelde bij de verkoop van Yab Yum door de vorige eigenaar: Theo Heuft. Die deed de zaak van de hand omdat de inmiddels vermoorde criminelen Sam Klepper en John Mieremet hem probeerden af te persen.