DEN HAAG - Grootschalige dance-events brengen ondanks een goede voorbereiding altijd een risico met zich mee voor voor de openbare orde. Dat schrijft burgemeester Jozias van Aartsen dinsdag in een brief aan de Haagse gemeenteraad.

Hij informeert de raad hiermee over de incidenten zaterdag tijdens het feest Gekkehouse in Den Haag.

Daarom beraden de gemeente, politie en justitie zich op extra maatregelen tegen dit soort evenementen. De driehoek wil dit besluit echter pas nemen nadat de organisatie van Gekkehouse is gehoord over de incidenten op zaterdagavond.

De mobiele eenheid moest ingrijpen bij een grote vechtpartij bij de houseparty in Den Haag. Er vielen vier gewonden en zestien mensen werden gearresteerd toen de raddraaiers zich tegen de politie keerden.

Woedend

Van Aartsen stelde maandag al ,,woedend te zijn op lieden die zich op deze manier gedragen''. De organisatoren hadden wel een vergunning voor het feest. Deze had de gemeente afgegeven omdat feesten van deze organisatie in het verleden geen problemen hadden gegeven.

Wel deden zich in juni al incidenten voor tijdens het dance-evenement I love LOS op het Norfolkterrein in en Haag. Ook toen moest de politie grootschalig optreden. De gemeente verbood in juni ook een optreden van rapper Snoop Dogg op het festival Parkpop omdat signalen waren ontvangen dat het tijdens het concert mogelijk tot een treffen tussen rivaliserende groepen zou komen.

Aboutaleb

Eerder scherpte burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam al het evenementenbeleid flink aan. Dat deed hij na de rellen tijdens het dancefeest Sunset Grooves in augustus 2009. Daarbij keerde een groot aantal hooligans zich tegen de politie, die uit noodweer schoten loste. Daarbij kwam een 19-jarige jongen om het leven en raakten zes mensen gewond.

In Rotterdam mogen sinds begin 2010 alleen nog grote dansfeesten worden georganiseerd als die plaatsvinden op een afgesloten festivalterrein. Dat betekende onder meer dat er geen plaats meer is voor de populaire Dance Parade. Ook Amsterdam houdt er een strikt beleid op na.