
'Geen post en vracht uit Jemen meer via luchtverkeer'
Deze voorlopige maatregel is uit voorzorg genomen na de onderschepping van twee bompakketten vrijdag in Dubai en Engeland.
Beide pakketten werden verzonden vanuit Jemen en door koeriersbedrijven per vliegtuig vervoerd. De bompakketjes, met geactiveerde bommen, waren gestuurd aan Joodse instellingen in Chicago.
Op de ontdekking besloten eerder al Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada geen vrachtvliegtuigen uit Jemen meer toe te laten. Een van de pakketten ging via het Duitse Keulen. Duitsland besloot maandag ook alle passagiersvluchten vanuit Jemen in de ban te doen.
De autoriteiten verdenken terreurnetwerk al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP) van het verzenden van de bompakketten.
Eerder
De Verenigde Staten hebben in september al verdachte pakketten uit Jemen onderschept, die vermoedelijk door AQAP waren verstuurd. Dat meldden Amerikaanse media maandag.
In de pakketten zaten geen explosieven, maar ze zijn mogelijk als test door AQAP verstuurd. De pakketjes bevatten destijds onder meer boeken, religieuze literatuur en een diskette.
De testpakketjes werden verstuurd door iemand met banden met AQAP, aldus de Amerikaanse nieuwszender ABC die een anonieme regeringsbron uit de VS citeerde.
Aangeklaagd
De radicale moslimgeestelijke Anwar al-Awlaki is dinsdag door een rechtbank in Jemen aangeklaagd voor het aanzetten tot de moord op buitenlanders. Dat heeft de rechtbank laten weten.
Awlaki is in de Verenigde Staten geboren. Hij houdt zich vermoedelijk schuil in het zuiden van Jemen. Volgens de Verenigde Staten is Awlaki een van de leiders van al-Qaeda op het AQAP.
Awlaki wordt ervan verdacht te hebben meegewerkt aan de poging op eerste kerstdag een passagierstoestel op te blazen tijdens een vlucht van Amsterdam naar Detroit.
Samenwerken
Overheden en veiligheidsinstellingen moeten de handen ineenslaan met de luchtvaartmaatschappijen om de veiligheid in de luchtvaart te verbeteren. Dat zei voorzitter Giovanni Bisignani van de internationale luchtvaartorganisatie IATA dinsdag.
''We zijn een stuk beter beveiligd dan in 2001, maar er is ruimte voor verbetering'', zei Bisignani. Vooral op het gebied van vrachtverkeer en het registreren van passagiersgegevens ziet hij uitdagingen.