ALMELO/ASSEN - De vrouw die in augustus samen met een vriend uit de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) in Assen ontsnapte, is voor de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en tbs met dwangverpleging.

De ontsnapping zorgde deze zomer voor veel commotie. Korpsbeheerder en burgemeester Sicko Heldoorn van Assen werd pas vier dagen na de ontsnapping geïnformeerd.

Het tweetal werd een week na de vlucht in het Friese Joure opgepakt. Ze reden in een auto die in Groningen was gestolen.

De vrouw is veroordeeld voor het neersteken van haar ex-vriend op 9 juli 2009 in Hengelo. De rechtbank heeft de ontsnapping uit de FPK in Assen mee laten wegen in het vonnis.

Geweldsdelict

De ontsnapte man zat in de kliniek wegens een geweldsdelict. Hij zat in de laatste periode van zijn tbs en mocht de instelling niet zonder toestemming verlaten. De vrouw zat in afwachting van haar proces ter observatie in de kliniek.

De vrouw kampt met ziekelijke stoornissen en zat voor een proefbehandeling in de FPK. Door de benen te nemen is die proefbehandeling mislukt. Celstraf en tbs met dwangverpleging resteerde als meest passende straf, zo oordeelde de rechtbank.