AMSTERDAM - Tunnels die nu in Nederland worden gebouwd of gerenoveerd zijn niet brandveilig genoeg. Burgemeesters, brandweercommandanten en de voorzitter van de Commissie voor Tunnelveiligheid luiden de noodklok, meldt RTL Nieuws zaterdagavond.

Volgens de burgemeesters, brandweercommandanten en voorzitter van de Commissie voor Tunnelveiligheid Jan van Belzen moeten de tunnels een sprinklerinstallatie krijgen.

Rijkswaterstaat, die de tunnels laat aanleggen, zou echter stellen dat nog niet is bewezen dat de installaties nodig zijn en zou ze daarom niet installeren in de tunnels.

Een sprinklerinstallatie verspreidt een soort mist in de tunnel, waardoor de temperatuur bij een tunnelbrand lager zou blijven. Hierdoor kan de brandweer in de tunnel blijven blussen. Bij tunnelbranden kan de temperatuur zo hoog oplopen dat de brandweer buiten moet blijven.

Blokkeren

Steeds meer burgemeesters zouden dreigen het in gebruik nemen van de tunnels te blokkeren. Zo zegt burgemeester van Schiedam Wilma Verver-Aartsen om een bijstelling te vragen van de veiligheidsnormen die Rijkswaterstaat nu hanteert. In de gemeente Schiedam wordt een tunnel gepland vanwege de verlenging van de A4.

Voorzitter van de Commissie voor Tunnelveiligheid Van Belzen vindt dat de burgemeesters in hun recht staan. "We verlangen van Rijkswaterstaat te voldoen aan de veiligheidseisen." Donderdag vindt een conferentie plaats, waar burgemeesters het probleem bespreken.