AMSTERDAM - Een kleine groep demonstranten van de extremistische English Defence League heeft zaterdagmiddag zijn steun betuigd aan Geert Wilders.

Op een afgezet terrein in het Westelijk Havengebied verzamelden zich de EDL-aanhangers onder toeziend oog van een grote politiemacht.

De politie meldde zaterdagavond dat er in totaal 34 mensen zijn aangehouden. Achttien van de arrestanten werden opgepakt omdat ze zich niet konden identificeren. Zij mochten even later weer gaan, nadat ze een boete opgelegd hadden gekregen, die door een aantal direct betaald is.

Openlijk geweldpleging

Veertien personen zijn voor openlijke geweldpleging aangehouden en zitten nog vast. Eén aanhouding vond plaats vanwege de Wet Wapens en Munitie. Deze verdachte is met een dagvaarding heengezonden.

Ook iemand die voor belediging werd aangehouden, krijgt een dagvaarding thuisgestuurd. Onder de aangehouden personen waren vijf Engelsen.

Rond kwart voor vier verlieten de EDL-aanhangers het gebied, waarmee de demonstratie ten einde kwam.

Om te voorkomen dat groepen slaags zouden raken, sloot de politie onder meer metrostation Isolatorweg af. Ajax-supporters werden daardoor op afstand gehouden van de EDL-aanhangers.

Dokwerker

Elders in de stad, bij het standbeeld De Dokwerker, verzamelden zich ongeveer zeven- tot achthonderd mensen om ook een tegengeluid te laten horen. De bijeenkomst verliep vreedzaam.

Rond de Dokwerker liepen onder meer als zombies verkleedde Engelsen die zich presenteerden als de Partij voor Vrijhaat. Tevens protesteerde een groepje homoseksuelen in uitbundig roze. Verder was er muziek op het zonovergoten plein waar toch vooral de gezelligheid overheerste.

Tegengeluid

Een van de sprekers was Martin Smith van Unite Against Fascism die een tegengeluid wil laten horen tegen de EDL. Hij zei onder meer dat het tijd wordt om van Wilders af te komen. ''Let's get this monkey of our back'', aldus Smith.

De UAF laat zich vaak horen op bijeenkomsten van de EDL. Volgens Smith bestaan er tussen deze extreemrechtse club en Wilders wel degelijk contacten. De PVV-leider zelf ontkent dit.

Loyaal

Ook Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid sprak de menigte toe. Hij vroeg zich gezien Wilders grote sympathie voor Israël af hoe loyaal de politicus eigenlijk is aan Nederland.

''Hij is simplistisch, meer dan magere woorden en slogans heeft hij niet''. Maar: ''Als we nu geen streep trekken, hebben we straks een nieuwe dokwerker nodig'', ging hij verder.

''De strijd tegen het fascisme is vandaag begonnen'', verklaarde Mohammed Rabbae, voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen. Ook vroeg het oud-Kamerlid voor GroenLinks zich af ''waar de vakbonden blijven''.

Volg Tweets over dit onderwerp op NUlive

Demonstraties Amsterdam