WILLEMSTAD - Een op de tien meisjes op de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen wordt voor haar twintigste jaar minstens één keer zwanger. Driekwart van de tienermoeders verlaat vroegtijdig, zonder diploma, de school.

Dit blijkt uit onderzoek naar tienermoeders waarvan de Federatie Antilliaanse Jeugdzorg (FAJ) vrijdag de resultaten presenteerde.

Meisjes op de eilanden van de voormalige Antillen hebben steeds jonger hun eerste seksuele contact, gemiddeld is dat als zij 14,8 jaar oud zijn.

Geboorte

Volgens de FAJ is het voor veel jonge moeders lastig na de geboorte van het kind terug te keren naar school. Bijna alle scholen sturen zwangere meisjes naar huis zodra de zwangerschap zichtbaar wordt. Door die afwijzende houding en het gemis aan extra steun of begeleiding keren veel meisjes niet terug naar school, staat in het rapport ''Jong (&) moeder".

De federatie concludeert dat er meer aandacht nodig is voor seksuele opvoeding en voorlichting. Het onderzoek is uitgevoerd om cijfermaterieel voorhanden te hebben in de discussie rond tienerzwangerschappen. De FAJ heeft het rapport vrijdag uitgereikt aan de minister van Sociale Ontwikkeling en Welzijn, Hensley Koeiman.