AMSTERDAM - De stad Amsterdam herbergt zaterdag maar liefst drie demonstraties. De Amsterdamse politie zet verdeeld over de stad veel extra agenten in om de extreemrechtse demonstranten in het Westelijk Havengebied ver uit de buurt te houden van de demonstratie tegen vreemdelingenhaat in de binnenstad.

De politie bereidt zich voor op een mogelijk hectische dag. Het is niet bekend hoeveel extra politie-inzet nodig is om de demonstraties in goede banen te leiden.

De organisatie die als eerste een manifestatie aankondigde en daarmee de sneeuwbal aan het rollen bracht heet European Freedom Initiative, een internationale club van verschillende Europese bewegingen.

Een daarvan is de omstreden English Defence League (EDL).

Geert Wilders

Zij wilden aanvankelijk op het Museumplein demonstreren om hun steun te betuigen aan PVV-leider Geert Wilders, maar de gemeente staat dat niet toe en wees deze week de Generatorweg in het Westelijk Havengebied aan als alternatieve locatie.

De organisatoren van de demonstratie hebben zich daarbij neergelegd.

Op het Jonas Daniël Meijerplein is zaterdag een tegendemonstratie gepland, georganiseerd door het Platform tegen Vreemdelingenhaat. En dan is er nog een optocht van The Amsterdam Rebel Clowns.

Rotzooi

Deze bonte stoet begint op de Kattenlaan bij het Vondelpark en sluit zich in de loop van de middag aan bij de demonstratie tegen racisme.

Burgemeester Eberhard van der Laan verwacht hierbij geen ongeregeldheden. Dit schreef hij vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

Wel vreest Van der Laan de mogelijke komst van hooligans naar de hoofdstad. ''Niet om te demonstreren, maar om de demonstraties aan te grijpen om rotzooi te trappen'', meldt Van der Laan in de brief.

Ballen

Via internet worden Ajax-aanhangers 'met een beetje ballen' opgeroepen om naar de demonstratie in de Generatorstraat te komen, onder het mom dat Ajax-supporters ''geen racisme en fascisme in de stad tolereren.'' De initiatiefnemers van deze oproep stellen de EDL niet te dulden in Amsterdam.

Van der Laan heeft via zijn woordvoerster al aangekondigd hard op te zullen treden tegen herrieschoppers.

''We zullen er alles aan doen om de demonstratie van de EDL ordelijk te laten verlopen. Ajax-supporters hebben daar niets te zoeken. De politie zal beide groepen uit elkaar houden'', aldus de woordvoerster van de burgemeester.

Noodbevelen

Ze waarschuwt ervoor dat alle manifestaties die niet 24 uur van tevoren officieel bij de gemeente zijn aangemeld bij voorbaat verboden zijn.

Zo heeft de gemeente ook geen officiële aanmelding ontvangen van de Anti Fascistische Aktie in Amsterdam (AFA). Deze organisatie had eerder via de media aangegeven de demonstratie van de EDL te willen verstoren.

Aan de demonstraties zijn strenge voorwaarden verbonden. De politie krijgt het recht demonstranten op te pakken als ze zich niet aan de voorschriften houden.

Er gelden ook noodbevelen, waarmee de politie het recht krijgt groepen te verwijderen als ze de orde verstoren.