AMSTERDAM - Jaap van der H., die van de rechtbank in Lelystad vorige week de maximale straf kreeg voor de moord op Dirk Post, gaat niet in hoger beroep. Dat meldt zijn advocate Ilse van der Meer vrijdag.

''We zijn het niet eens met de motivering van de uitspraak, het is om praktische redenen'', aldus Van der Meer.

''Meer straf kan hij niet krijgen en hij heeft zijn twaalf maanden al uitgezeten. Als we in beroep gaan, duurt het alleen maar langer voordat hij wordt behandeld.''

De inmiddels 16-jarige Van der H. werd door de rechtbank veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en gedwongen behandeling in een inrichting voor jeugdigen, de maximale straf die onder het jeugdrecht mogelijk is.

De rechter achtte overtuigend bewezen dat Van der H. Dirk Post opzettelijk en met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht. Van der H. stak de jongen met 47 messteken dood.

Kliniek

Van der H. wilde zich vrijwillig laten opnemen in een kliniek met een bijzondere expertise op het gebied van occultisme. De rechtbank besliste anders. Uit onderzoek was gebleken dat Van der H. lijdt aan een ernstige ontwikkelingsstoornis.

De rechtbank achtte de kans op herhaling groot. Van der H. zou naar een goed beveiligde jeugdinrichting in Lelystad moeten.

Volgens Van der Meer staan de huidige behandelaars van Van der H. niet achter dat advies van de rechtbank. Over de uiteindelijke vorm van de behandeling wordt volgens haar nog gesproken, echter zonder af te doen aan de beveiligingseis.