ROTTERDAM - De vliegtuigbom die donderdag op het Rotterdamse Kruisplein in een bouwput werd gevonden, is vrijdagmiddag op de Maasvlakte tot ontploffing gebracht.

Dat gebeurde iets later dan verwacht, omdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) aanvankelijk de aangegeven locatie niet kon vinden.

De bom werd donderdagavond al onschadelijk gemaakt op de plek waar hij was gevonden. Daarna is het explosief uit de Tweede Wereldoorlog weggehaald vanaf het plein tegenover het Centraal Station.

250-ponder

De 250-ponder werd donderdagavond rond acht uur aangetroffen in een in aanbouw zijnde parkeergarage. De bom van Engelse makelij lag daar al sinds de Tweede Wereldoorlog.

Volgens stadshistoricus Paul van de Laar is het geen toeval dat een bom van de geallieerden in hartje Rotterdam ligt. Hij weet vrijwel zeker dat de bom tijdens een bombardement is afgezwaaid en daardoor in het centrum van de havenstad is beland. '

'Het richten met bommenwerpers was toen verdomd lastig. Het gebeurde maar al te vaak dat het doel volledig werd gemist."

Scenario's

Wat de precieze reden is dat de bom in het centum van de stad is terechtgekomen, weet Van de Laar niet. Eerst moet duidelijk worden hoe oud het explosief is, maar als stadshistoricus kan Van de Laan wel wat scenario's bedenken.

''Het zou bijvoorbeeld goed kunnen dat de bom is gevallen tijdens 'het vergeten bombardement' van 1943. Bij luchtaanvallen losten geallieerden bij vergissing hun bommen boven woonwijken.

Daarbij kwamen honderden mensen om het leven. Ook werden regelmatig bombardementen uitgevoerd op de Rotterdamse scheepswerven en op de Duitse Sicherheitsdienst. Het was niet ongewoon dat de schutters wel eens hun doel misten."

Bom Rotterdam ontploft