WEST-TERSCHELLING - Een 37-jarige man heeft donderdagmiddag de passagiers van de veerboot naar Terschelling ernstig in gevaar gebracht door een grote partij illegaal vuurwerk te vervoeren.

De eilandbewoner had in zijn auto elf dozen met in totaal 190 kilo zware knallers liggen, zo meldde de politie Friesland vrijdag.

De agenten op Terschelling kwamen in actie na een tip over een voertuig vol vuurwerk dat onderweg naar het eiland zou zijn.

De verdachte auto werd in de haven van Terschelling meteen aangehouden. De bestuurder kon weer met de boot retour naar de cel op de vaste wal.

Celstraf

Hem hangt een forse geldboete en een maximale celstraf van zes jaar boven het hoofd. Het is de eerste grote vuurwerkvangst van het jaar voor de Friese politie.

De dozen met het knal- en siervuurwerk liggen nog op Terschelling. Ze zijn opgeslagen in de vuurwerkkluis van het politiebureau op het eiland.

''De partij wordt waarschijnlijk in een speciale vrachtwagen of per container naar Harlingen verscheept'', laat de politie Friesland weten. ''Het Regionaal Milieuteam stelt daar vast om wat voor soort vuurwerk het precies gaat.''