AMSTERDAM - De extreemrechtse English Defence League (EDL) is zaterdag wat Ajax-supporters betreft niet welkom in Amsterdam.

De website AFCA.nl roept Ajax-aanhangers op om zaterdag naar de demonstratie in de Generatorstraat te komen, ''omdat wij geen (gewelddadig) racisme en fascisme in onze stad tolereren''.

Op de homepage van de site voor Ajax-supporters staat een foto van een EDL-demonstratie met een rood kruis daar doorheen en daarboven de tekst 'Niet in onze stad!'.

De schrijvers van de oproep stellen geen geweld tegen de politie te willen gebruiken en de EDL niet te dulden in Amsterdam.

Ajax-supporters zullen volgens de site om 13.00 uur verzamelen op station Sloterdijk, alvorens ze naar de Generatorweg in het Westelijk Havengebied zullen trekken.

Hard optreden

Een woordvoerster van burgemeester Eberhard van der Laan laat in een reactie weten dat de gemeente op de hoogte is van de oproep.

''We zullen er alles aan doen om de demonstratie van de EDL ordelijk te laten verlopen. We zullen hard optreden tegen Iedereen die de demonstratie wil aangrijpen om de confrontatie aan te gaan. Ajax-supporters hebben daar niets te zoeken. De politie zal beide groepen uit elkaar houden'', kondigt de woordvoerster aan.

Als Ajax officieel wil demonstreren, hadden ze zich moeten melden en daar is het nu te laat voor.

Museumplein

De organisatoren van de demonstratie hebben eerder laten weten niet blij te zijn met de nieuwe locatie in het havengebied.

Ze wilden liever op het Museumplein demonstreren, maar leggen zich nu neer bij de alternatieve plek die de gemeente heeft aangewezen.

Amsterdam Rebel Clowns

Volgens de woordvoerster van de gemeente is recent nog een demonstratie voor zaterdag aangekondigd door de Amsterdam Rebel Clowns. Deze 'andersglobaliseringsbeweging' wil verzamelen op de Kattenlaan bij het Vondelpark om vervolgens naar het Jonas Daniël Meijerplein te lopen.

Daar demonstreert eveneens het Platform tegen Vreemdelingenhaat. De politie bestudeert nog of de route van de Amsterdam Rebel Clowns problemen oplevert.

AFA

De gemeente Amsterdam had vrijdagochtend nog geen officiële aanmelding ontvangen van de Anti Fascistische Actie (AFA). Deze organisatie had eerder wel aangegeven de demonstratie van de EDL te verstoren.

Elke demonstratie dient 24 uur vantevoren aangemeld te worden, anders is de demonstratie verboden.