WEURT – In vleeswarenfabriek Henri van de Bilt aan de Metaalweg in het Gelderse plaatsje Weurt, bij Nijmegen, woedde vrijdagochtend een grote brand.

Tegen half vier vrijdagmiddag meldde de brandweer dat de brand onder controle was.

De brand brak rond acht uur 's ochtend uit. De ongeveer tachtig medewerkers konden het bedrijf op tijd verlaten. Drie mensen moesten met ademhalingsmoeilijkheden naar een ziekenhuis.

De brand zorgde voor enorme rookwolken die over Weurt en de Betuwe trokken.

Niet gevaarlijk

Uit metingen bleek dat er geen sprake was van schadelijke stoffen, maar wel van minimale, niet-gevaarlijke organische verbrandingsproducten in de rook.

Uit voorzorg moesten inwoners van Weurt ramen en deuren gesloten houden. Omroep Gelderland hield hen als calamiteitenzender op de hoogte.

Oven

Bedrijven in de omgeving van de brand werden ontruimd. De hulpdiensten sloten ook doorgaande wegen in Weurt af vanwege de rook en om hulpdiensten de ruimte te geven. De afzettingen werden om half vier 's middags weer opgeheven.

Mensen die door de afzettingen niet bij hun huis konden komen, werden in Nijmegen en Beuningen opgevangen. Een handvol mensen maakte daarvan gebruik.

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Volgens een woordvoerder van het bedrijf ontstond het vuur mogelijk bij een oven.

Volg twitterberichten over de brand via NUlive.

Grote brand in Weurt