AMSTERDAM - De Amerikaanse autoriteiten hebben Nederland gevraagd een echtpaar uit Wieringerwerf aan te houden.

Dat heeft een woordvoerder van het functioneel parket van het OM donderdag bevestigd. Waarvan de Amerikaanse autoriteiten de twee verdenken, wil de woordvoerder niet zeggen, omdat het een Amerikaans onderzoek betreft.

Amerikaanse media meldden eerder deze week dat het Nederlandse echtpaar Peter en Heleen R. onder anderen mensen in het Amerikaanse Illinois voor miljoenen dollars heeft opgelicht.

De twee zouden tussen 1998 en september dit jaar mensen die geld hadden gestoken in diverse online investeringsprogramma's forse bedragen afhandig hebben gemaakt.

Witwassen

De echtelieden zijn 14 september al aangehouden in een Nederlands onderzoek, zegt de zegsvrouw van het functioneel parket. In dit onderzoek worden ze verdacht van witwassen en het opmaken van valse akten voor de koop van woningen.

De man zit nog vast, de vrouw werd woensdag vrijgelaten maar direct weer aangehouden op basis van het verzoek van Amerika.

De rechter-commissaris bepaalt vrijdag of zij in uitleveringsdetentie gaat. De Amerikanen hebben overigens nog niet om uitlevering gevraagd, maar volgens de woordvoerder volgt dat in veel gevallen op een aanhoudingsverzoek.