AMSTERDAM – De advocaten van de verdachte van de Haarlemmer 'snelkookpanmoord' Mehmet Y. vraagt om een proef met het koken van schedels door het Nederlandse Forensisch Instituut.

Advocaten J. Taekema en N. Harlequin denken middels proeven aan te kunnen tonen dat de verklaring van medeverdachte Tamara N. onzin is, zo laten ze in een persverklaring weten.

De 52-jarige Y. werd november 2004 opgepakt op verdenking van twee moorden en een schijnhuwelijk. De hoofdverdachte in wat de snelkookpanmoord is gaan heten wordt ervan verdacht in 1997 op gruwelijke wijze zijn jongere broer te hebben vermoord.

Het lijk van het destijds 28-jarige slachtoffer werd in stukken gezaagd, zijn huid door een vleesmolen gehaald en het hoofd in een snelkookpan uitgekookt. Bovendien werd zijn penis afgesneden en door het toilet gespoeld. De lichaamsdelen zijn later teruggevonden langs de snelweg A15 bij Deil.

Verklaring

De beschuldiging tegen Y. is vooral gebaseerd op de verklaring van medeverdachte Tamara N. uit Spaarndam, die in 2008 wegens betrokkenheid bij de moord in hoger beroep tot zeven jaar is veroordeeld.

De verdediging van Y. laat weten zelf al proeven te hebben uitgevoerd met schapenschedels, waaruit zou blijken dat feiten uit de verklaring van T. niet juist zijn. "De schedel die gevonden is, was nog grotendeels intact", laat Taekema tegenover NU.nl weten. De schedel die gekookt is door de verdediging vertoonde veel meer beschadigingen.

Huidweefsel en hersenen

"Bovendien heb ik de grootste snelkookpan gebruikt die ik kon vinden en daar past geen mensenschedel in. Ook zat er op de gevonden schedel nog huidweefsel en waren de hersenen en tong nog aanwezig in de schedel", legt Taekema uit.

Dat zou volgens de advocaat niet het geval zijn als de schedel enkele uren gekookt zou zijn, zoals Tamara N. verklaart. De gevonden schedel was bovendien gebarsten, wat volgens deskundigen meer overeenkomt met een klap dan met koken.

De verdediging van Y. gaat het gerechtshof vragen om de proeven bij het Nederlandse Forensisch Instituut te laten herhalen met mensenschedels en een aantal deskundigen te horen. 11 november is de volgende zitten.