AMSTERDAM - De pro-Geert Wilders-demonstratie van zaterdag in Amsterdam mag plaatsvinden in de Generatorstraat, ter hoogte van de laatste halte van metrolijn 50. Dat heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt.

Woensdag werd al duidelijk dat de betoging alleen in het Westelijk Havengebied mag plaatsvinden. De precieze locatie was toen nog echter onbekend.

De organisatoren van de demonstratie wilden eigenlijk op het Museumplein demonstreren, maar de gemeente staat dat niet toe.

Zij heeft namelijk informatie dat er bij het protest Engelse en Nederlandse voetbalhooligans aanwezig zullen zijn, die de confrontatie willen zoeken met de politie of tegendemonstranten.

EFI

De demonstratie is aangevraagd door het European Freedom Initiative, een overkoepelende organisatie van verschillende Europese bewegingen. Een daarvan is de omstreden English Defence League.

Ook die heeft aangekondigd zaterdag te komen. De organisatoren van de demonstratie hebben eerder laten weten niet blij te zijn met de nieuwe locatie. Mogelijk zullen zij hierover een kort geding aanspannen.

Links-radicale organisaties als de AntifascistischeActie kondigden eerder aan de betoging te zullen verstoren. Zij maken de deelnemers op hun websites uit voor onder meer ''racistisch tuig’’.

Platform tegen Vreemdelingenhaat

Er is nog een derde partij die zaterdag demonstreert, het Platform tegen Vreemdelingenhaat. Dit houdt een bijeenkomst op het Jonas Daniël Meijerplein.

Van der Laan verwacht geen problemen met deze groep omdat zij niet de confrontatie wil zoeken met de EDL.