GRONINGEN - De gemeente Groningen gaat onderzoeken of het mogelijk is om 's nachts in de weekenden een EHBO-post in het stadscentrum te plaatsen voor de behandeling van slachtoffers van uitgaansgeweld.

Dat meldde burgemeester Rehwinkel van Groningen donderdag.

De gemeente komt met het plan nadat uit onderzoek gebleken was dat het aantal geweldsincidenten in de Groninger binnenstad in drie jaar tijd met 12 procent is gestegen.

Volgens Rehwinkel zou een EHBO-post met name uitkomst moeten bieden voor lichtgewonde stappers, die vaak ook nog eens erg dronken en slecht aanspreekbaar zijn en voor wie de ambulance niet uitrukt. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met snijwonden, een hersenschudding of een verzwikte enkel, zegt hij.

Nu nog moeten deze gewonde vechtersbazen zichzelf redden en zelf een manier zien te vinden om in het ziekenhuis te komen. Rehwinkel ontkent dat het plaatsen van een EHBO-post symptoombestrijding zou zijn. ''We willen ook de oorzaak van de stijging aanpakken en willen daar zoveel mogelijk aan doen.”

Cameratoezicht

Mogelijk wordt het cameratoezicht in de binnenstad uitgebreid en ook is de burgemeester in gesprek met de politie om het aantal agenten op straat ’s nachts en ’s ochtends vroeg uit te breiden.

De suggestie van de onderzoekers om de vrije sluitingstijden onder de loep te nemen, is voor Rehwinkel onbespreekbaar. ''Er is geen verband tussen de sluitingstijden en geweldsdelicten. Het invoeren van een sluitingstijd zorgt ervoor dat alle mensen tegelijkertijd op straat komen, waardoor er juist meer incidenten ontstaan.”

De gemeente onderzoekt nog hoe de post gefinancierd moet worden en wat een geschikte plek is. Ook is het niet uitgesloten dat er een mobiele post komt.

Het onderzoek naar het uitgaansgeweld werd uitgevoerd in opdracht van Jacques Wallage, de voorganger van Rehwinkel. Uit het onderzoek blijkt dat het bij de meeste geweldsincidenten gaat het om vechtpartijen met de blote vuist of steekpartijen met kapot glas. In 2005 ging het om 529 incidenten, in 2008 om 591 gevallen. Het meeste geweld vindt plaats op donderdag en zaterdag tussen 4.00 en 6.00 uur ’s ochtends.