ZWOLLE - Een team rechercheurs heeft 63 veroordeelde en voortvluchtige personen die nog een deel van hun celstraf moeten uitzitten, in Nederland en in het buitenland getraceerd en opgepakt.

Een van hen moest nog een straf uitzitten van ruim 4,5 jaar, meldde het Openbaar Ministerie Zwolle donderdag.

Het zogeheten Team Executie Strafvonnissen (TES) spoorde de mensen tussen mei en eind augustus van dit jaar op. Een van de voortvluchtige criminelen was een 59-jarige man die in 2003 door het hof in Amsterdam werd veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar voor cocaïnesmokkel.

Hij was sinds 2008 spoorloos toen hij niet terugkeerde van verlof. De man is in augustus in Venezuela aangehouden.

Miljoenenfraude

Ook een 46-jarige man die in 2007 in Den Bosch werd veroordeeld voor miljoenenfraude met de aangifte van omzetbelasting is teruggevonden. Hij was ten tijde van zijn veroordeling op vrije voeten.

De man is in Hongarije aangehouden. Een 47-jarige Duitser die in Spanje werd opgepakt, moet de langste straf uitzitten. Hij was in 1994 veroordeeld voor doodslag en moet nog 1723 dagen (ruim vierenhalf jaar) de cel in. Van de 63 getraceerde criminelen zijn er veertien in Nederland opgepakt.

Het TES is een samenwerkingsverband tussen het OM en de politie. Het houdt zich bezig met het signaleren en opsporen van voortvluchtige veroordeelden die hun straf nog niet hebben uitgezeten. Het team begon in juni 2006 en vond de eerste drie jaar al 125 voortvluchtigen.