AMSTERDAM - Het schrappen van de numerus fixus bij toelating van nieuwe studenten voor de studiegeneeskunde is onhaalbaar. Er is een tekort aan opleidingen en geen budget om meer medisch specialisten op te leiden.

Dat blijkt uit het overdrachtsdossier van oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) waarover de Volkskrant woensdag bericht.

Oud-minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) maakte in januari bekend dat, op advies van de Raad voor de Volksgezondheid, het loten voor een studie medicijnen in 2011 wordt vervangen voor een nieuwe toegangsregeling. Het zou aan de universiteiten zelf zijn om te gaan bepalen hoe ze studenten selecteren.

In het nieuwe regeerakkoord staat dat de loting in de komende vijf jaar moet worden afgeschaft en het kabinet wil het aantal medisch specialisten in 2025 met een kwart hebben verhoogd.

De maatregel kost bijna een miljard euro en dat geld is er niet, zo stelt Klink in zijn overdracht aan opvolger Edith Schippers (VVD). “Dit bedrag is er niet en ook de opleidingscapaciteit is er niet", aldus de oud-minister. Met hoeveel extra kosten de huidige minister van Volksgezondheid als gevolg van de maatregel rekening houdt, is nog niet bekend.

Uiterste

In een reactie stelt een zegsman van het ministerie van Volksgezondheid dat het door Klink genoemde bedrag alleen geldt als ''uiterste consequentie'', dat is als alle studenten geneeskunde ook doorgaan voor een langjarige opleiding. En daarop rekent het ministerie niet.

Ook wees de woordvoerder erop dat zorgberoepen in de toekomst veranderen. In de praktijk kan dat betekenen dat afgestudeerde studenten vaker een vervolgopleiding zullen kiezen die korter is. Als voorbeeld noemt hij de opleiding voor spoedeisende hulp.