AMSTERDAM - Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil niet dat de extreemrechtse English Defence League (EDL) zaterdag demonstreert op het Museumplein. Hij heeft daarom woensdag het Westelijk Havengebied als demonstratieplek aangewezen.

De EDL gaat de straat op om PVV-leider Geert Wilders een hart onder de riem te steken in aanloop naar de uitspraak in zijn strafproces.

Volgens een woordvoerder van Van der Laan heeft de politie aanwijzingen dat Engelse en Nederlandse hooligans de demonstratie willen aangrijpen om de confrontatie aan te gaan. Ook hebben extreemlinkse actieclubs laten weten een tegendemonstratie te houden.

Van der Laan heeft daarom woensdagmiddag samen met politie en justitie besloten de demonstratie te verbannen naar het afgelegen haventerrein.

Daar kan de politie de orde beter bewaken. ''De demonstratie mag vooralsnog doorgaan, maar onder strikte voorwaarden'', aldus de zegsvrouw.

Wilders

Wilders zelf liet vorige week weten zich te distantiëren van de demonstratie. Hij zegt alles wat met geweld te maken heeft te verafschuwen en er niet aan te moeten denken dat er een veldslag wordt geleverd tussen voor- en tegenstanders.