DEN HAAG - Gemeenten, universiteiten, studentenhuisvesters en studentenorganisaties slaan de handen ineen om de groeiende kamernood onder studenten aan te pakken.

Zij werken aan een nationaal akkoord dat de komende vijf jaar zeker 15.000 studentenkamers extra moet opleveren. Dat heeft de vereniging van universiteiten VSNU woensdag bekendgemaakt.

Het tekort aan studentenkamers loopt naar verwachting op tot zestigduizend kamers in 2015. De betrokken partijen werken aan maatregelen om daar iets aan te doen.

Zij denken onder meer aan het creëren van betaalbare bouwlocaties, herinvoering van de huurtoeslag voor onzelfstandige studentenkamers en aan versoepeling van bouwregels, waardoor bijvoorbeeld leegstaande kantoorpanden kunnen worden verbouwd tot studentencomplexen.

Meer kamers

Volgens de VSNU is het van groot belang dat er meer kamers komen voor studenten omdat de toenemende schaarste studenten uit binnen- en buitenland afschrikt.

''De student is de motor van de kenniseconomie en studentenhuisvesting is de accu van die motor'', aldus voorzitter Sijbolt Noorda.

De initiatiefnemers wijzen ook op een rapport van TNO, dat vorig jaar becijferde dat elke student ongeveer 25.000 euro per jaar bijdraagt aan de regionale economie.

Brede steun

De partijen hopen dat ook minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zich achter hun initiatief schaart. ''Wij zijn blij met de brede steun, maar het is cruciaal dat ook minister Donner zijn handtekening zet'', aldus Vincent Buitenhuis van de koepelorganisatie van studentenhuisvesters Kences.

''Zonder hulp vanuit het rijk komt de realisatie van voldoende kamers niet tot stand.''