ROTTERDAM - Het kabinet mag drieduizend extra politieagenten de straat op willen sturen, het korps Rotterdam-Rijnmond verliest in vijf jaar tijd zeshonderd banen; de eerste zeventig vanaf 2011.

Dat maakt burgemeester Ahmed Aboutaleb woensdag nog eens duidelijk in een brief aan de gemeenteraad.

De inkrimping is het gevolg van de eerder ingezette bezuinigingen die door het nieuwe kabinet niet worden teruggedraaid, schrijft de burgemeester.

Het korps heeft jarenlang de tekorten opgevangen door in te teren op het eigen vermogen. Het korps staat al onder preventief financieel toezicht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. ''Om in 2015 tot een sluitende begroting te komen, moet de sterkte van het korps met ongeveer 600 banen dalen tot 4750 banen'', aldus Aboutaleb.

Vacaturestop

Het korps heeft sinds 2009 een vacaturestop. In overleg met het ministerie van Veiligheid en Justitie is volgens Aboutaleb afgesproken dat de politie in 2011 en mocht het nodig zijn in 2012 geen aspiranten meer aanneemt.

Daarmee zou de bezetting van het korps volgend jaar via natuurlijk verloop moeten dalen. Daarnaast gaat het politiekorps bezuinigen op materieel en overwerk. In de brief schrijft Aboutaleb dat de mogelijke samenvoeging met het korps Zuid-Holland Zuid nog van invloed kan zijn.

Aboutaleb, die hoopt in overleg met het kabinet alsnog tot groei te komen, wil in regionaal verband overleggen waaraan het korps de komende jaren prioriteit moet geven. Wat de Rotterdamse burgemeester betreft ligt de nadruk op het behoud van het aantal wijkagenten, de recherche en noodhulp.