AMSTERDAM - Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de verdediging legt zich neer bij het vonnis dat de rechtbank in Rotterdam heeft geveld over Wesam al Delaema, die onder meer schuldig is bevonden aan het beramen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak.

Dat meldde de advocaat van Al Delaema, Victor Koppe, woensdag.

Zijn cliënt kwam twee weken geleden tot grote ergernis van de Amerikaanse autoriteiten vrij, nadat de rechtbank zijn Amerikaanse straf van 25 jaar cel had omgezet in acht jaar.

Met aftrek van voorarrest betekende die uitspraak namelijk dat Al Delaema zijn straf al had uitgezeten.

Het OM in Nederland wilde dat de Amerikaanse straf van vorig jaar in zestien jaar cel zou worden veranderd. Toch verzet het zich niet tegen het besluit van de rechtbank bij de Hoge Raad.

Militairen

Het gaat om een unieke zaak. Al Delaema is de eerste en tot nu toe enige verdachte van het beramen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak, die in de Verenigde Staten is berecht.

Nederland had hem wegens de terroristische verdenking in januari 2007 uitgeleverd aan de VS op voorwaarde dat hij zijn straf hier mocht uitzitten.

Geen daglicht

De rechtbank in Rotterdam heeft een aanzienlijk deel van de straf afgehaald wegens de zeer slechte omstandigheden waaronder de man in de VS heeft vastgezeten. Zo werd hij ongeveer twee jaar geïsoleerd opgesloten op een afdeling onder de grond in de zogenoemde DC Jail in Washington. Daar zag hij geen daglicht.

Voor de rechtbank is de slechte behandeling duidelijk geworden, doordat Nederland destijds zeer verontrust heeft gereageerd in de richting van de VS.

De rechters verwijzen naar de verklaring van voormalig diplomaat Richard Gerding, die heeft gezegd dat Nederland bijna de rechtshulprelatie met de VS heeft opgeschort wegens de situatie.

Bermbommen

Al Delaema werd aanvankelijk aangeklaagd omdat hij uit Nederland naar Irak was gereisd en daar zou hebben geholpen bij het leggen van de gevreesde bermbommen. Volgens de veroordeelde was hij in 2003 naar zijn geboorteland teruggekeerd om te trouwen.

Hij werd daar gegrepen door de gevolgen van de oorlog en daarom is hij met Iraakse strijders meegegaan om hun kant van de strijd te filmen.

Risico

Al D. bekende uiteindelijk dat hij in 2003 met anderen aanslagen met bermbommen op Amerikaanse militairen in zijn geboorteplaats Fallujah had beraamd. In ruil daarvoor kreeg hij 25 jaar cel in plaats van een proces, waarin hij het risico liep op een veroordeling tot levenslang.