GRONINGEN - De politie in Groningen heeft een speciaal team van veertig agenten geformeerd dat een einde moet maken van de golf van overvallen die de stad en provincie al maanden teistert. Dat meldde de politie in Groningen woensdag.

De eerste tien maanden werden er in Groningen zestig overvallen en straatroven gepleegd, dat zijn er bijna net zoveel als in heel 2009.

Om een einde te maken aan de reeks overvallen heeft de politie een Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) in het leven geroepen. Dit team bestaat uit veertig politiemensen die zich fulltime met de bestrijding van overvallen bezig houden.

Veendam

Volgens een politiewoordvoerder komt het maar zelden voor dat een SGBO-team wordt geformeerd. In Groningen gebeurde dat voor het laatst toen Veendam maandenlang werd geteisterd door een pyromaan.

Volgens de politie worden de meeste overvallen in de stad Groningen gepleegd. De politie organiseert daarom dit jaar voor het eerst trainingen voor ondernemers in de binnenstad. Deelnemers aan deze trainingen krijgen van de politie concrete adviezen om de kans op een overval te verkleinen.

Van de zestig overvallen dit jaar zijn er zestien opgelost. In een groot aantal zaken loopt het onderzoek nog, zegt de politie.