HAARLEM - De brand in parkeergarage De Appelaar in het centrum van Haarlem is onder controle. De brandweer gaf kort voor half drie woensdagochtend het sein brand meester, zo liet de gemeente weten.

De brandweer zette de onderste laag van de parkeergarage in de nacht van dinsdag op woensdag met waterkanonnen onder water. Door de hevige rookontwikkeling was het vuur op de tweede laag van de ondergrondse garage moeilijk te bestrijden.

Diverse gebouwen in de omgeving, waaronder concertgebouw de Philharmonie, theater De Toneelschuur en enkele horecabedrijven, moesten worden ontruimd. In totaal werden tachtig mensen geëvacueerd. Zij zijn elders ondergebracht.

Motor

De oorzaak van de brand is vermoedelijk een auto geweest die bij het starten van de motor vlam vatte,  liet brandweercommandant Jur van Lieshout weten tijdens een persbijeenkomst in Haarlem.

Volgens Van Lieshout is de eigenares van de auto nog op zoek geweest naar een brandblusser. Toen zij die niet kon vinden, heeft de vrouw 112 gebeld en andere aanwezigen in de parkeergarage gewaarschuwd.

Volgens de brandweer hebben 26 auto's daadwerkelijk in brand gestaan. Er stonden ongeveer 275 auto's in de ondergrondse parkeergarage. Van Lieshout denkt dat een groot deel daarvan rook- en waterschade heeft opgelopen.

Gerechtsgebouw

Het gerechtsgebouw in Haarlem blijft woensdag de hele dag gesloten. Dit gebouw ligt deels boven de parkeergarage.

Het bergen zal nog dagen in beslag nemen. De gemeente Haarlem heeft een publieksnummer (023-5115566) opengesteld waar eigenaren van de wagens zich kunnen registreren.

Brand in Haarlem