SCHIPHOL - Ongeveer veertig mensen hebben dinsdagavond op Schiphol de Schipholbrand uit 2005 herdacht. Omdat de belangstelling afneemt, was dit de laatste officiële herdenking. Het thema van de bijeenkomst luidde 'niet vergeten'.

In de nacht van 26 op 27 oktober 2005 woedde een felle brand in het detentiecentrum voor illegalen op Schiphol-Oost. Elf gedetineerden kwamen om en vijftien mensen raakten gewond.

Het officële programma begon op het stadhuis in Hoofddorp. Daar sprak de locoburgemeester van Haarlemmermeer de ongeveer honderd aanwezigen toe en werden kaarsen aangestoken.

Daarna verplaatste een deel van het het gezelschap zich per bus naar het detentiecentrum op Schiphol. Daar legden ze bloemen neer en staken ze kaarsen aan. De moeder van een van de slachtoffers sprak daar de aanwezigen toe.

Namen

In de hoop dat de slachtoffers niet worden vergeten, werd in het stadhuis van Hoofddorp een plaquette onthuld met de namen van de elf omgekomen gedetineerden. ''We hopen dat de plaquette een soort rondreizend monument wordt'', aldus dominee Rien Wattel, die betrokken was bij de organisatie van de herdenking.

Verdonk

Minister van Vreemdelingenzaken en Integratie van destijds Rita Verdonk (VVD) herinnert zich de beelden van de afgebrande cellen nog erg goed, zei ze in het Radio 1-programma Nu Al Wakker Nederland.

“Het was gewoon afschuwelijk”, vertelt Verdonk. “Ik zie me daar nog zo rondlopen. Ik ruik die geur van die brand, het was er zo akelig. 27 oktober 2007 zal altijd een zwarte dag zijn.”

Verdonk was tijdens haar periode als minister verantwoordelijk voor de gevangenhouding van de illegalen. Ze benadrukt in her radioprogramma dat ze geen spijt heeft van de gang van zaken destijds.

Herdenking Schipholbrand