AMSTERDAM – De Nederlandse hulpverlener die in Afghanistan is ontvoerd, is nog in leven. Dat heeft een woordvoerder van de gouverneur van de Afghaanse provincie Takhar gezegd tegen de Volkskrant.

Ook de chauffeur zou nog in leven zijn, zo schrijft de krant dinsdag.

Het duo, dat werkt voor een ontwikkelingsorganisatie voor gehandicapten, zou volgens getuigen door vier gewapende mannen uit een auto zijn gedwongen en in westelijke richting meegenomen.

Criminelen

Volgens de chef van de politie van de provincie Takhar is de ontvoering het werk van criminelen. Beide mannen werden maandag in het afgelegen Takhar gekidnapt toen ze op weg waren naar de aangrenzende provincie Kunduz.

''Hij is ontvoerd door criminele groepen. In het gebied waar hij is ontvoerd, zijn criminele groepen actief'', aldus politiechef Shah Jahan Noori.

Verantwoordelijk

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag wil niets zeggen over wie verantwoordelijk is voor de ontvoering van de Nederlander. Dat stelt een zegsman dinsdag naar aanleiding van de mededeling van de chef van de Afghaanse politie van de provincie Takhar, dat de ontvoering het werk is van criminelen.

''Het is in Afghanistan makkelijk om daar iets te verklaren,” zegt een woordvoerder van de ministerie. ''In het belang van een goede afloop van de zaak, kunnen wij niet zeggen wie er verantwoordelijk is voor de ontvoering.”

Buza wilde evenmin kwijt of er al contact is gelegd met de ontvoerders en of er eisen zijn gesteld.

Doorverkopen

De meeste ontvoeringen van buitenlanders in Afghanistan zijn het werk van criminelen die hun slachtoffers veelal doorverkopen aan de Taliban.

Een zegsman van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei echter dat het ''te vroeg'' is om te zeggen wie verantwoordelijk is voor de ontvoering. ''Op dit moment weten we dat nog niet'', aldus de zegsman.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken liet maandagavond weten zeker geen losgeld te zullen betalen. “Gegijzelden zijn geen handelswaar”, zo liet hij weten aan RTL Nieuws.