DEN HAAG - Nederland zal geen losgeld betalen aan de ontvoerders van een Nederlander in Afghanistan. De regering doet dat uit principe nooit, want ''gegijzelden zijn geen handelswaar.''

Dat liet minister Uri Rosenthal maandag weten in RTL Nieuws. Het was hem overigens nog niet bekend wat de ontvoerders eisen.

Overigens raakte de Nederlandse regering enkele jaren geleden nog verzeild in een langdurig juridisch conflict over losgeld dat was betaald voor Arjan Erkel. Deze medewerker van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) kwam in 2004 vrij na 607 dagen gijzeling in Dagestan.

Voor zijn vrijlating werd 1 miljoen euro betaald, waarvan een kwart door AzG en driekwart door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na afloop eisten beide partijen van elkaar het geld terug.

Voorschot

Rosenthals voorganger Maxime Verhagen heeft altijd volgehouden dat het een voorschot betrof na een verzoek van AzG. Uiteindelijk bepaalde het Zwitserse federale hof in 2008 dat AzG de helft van het losgeld zelf moest betalen.

GroenLinks in de Tweede Kamer heeft inmiddels vragen gesteld over de nieuwe ontvoering. Mariko Peters van die partij wil weten of al meer bekend is over de toestand van de maandag ontvoerde Nederlander en of er reddingsmaatregelen worden genomen.

Verder wil ze weten wat het effect kan zijn van het besluit van de Afghaanse regering om geen private buitenlandse beveiligers meer toe te staan voor de activiteiten van hulporganisaties.