AMSTERDAM - Een Nederlandse hulpverlener en zijn Afghaanse chauffeur zijn maandag ontvoerd in het noorden van Afghanistan.

Dit meldt het persbureau AP op basis van een verklaring van de Afghaanse gouverneur Abdul Jabar Taqwa.

Het duo, beiden werkend voor dezelfde ontwikkelingsorganisatie voor gehandicapten, zouden volgens getuigen door vier mannen met geweren zijn gedwongen hun auto uit te stappen. Vervolgens zijn ze in westelijke richting, waarschijnlijk naar de provincie Kunduz, meegenomen.

Zoekactie

De Afghaanse politie is momenteel bezig met een grote zoekactie om de twee op te sporen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft maandag bevestigd dat een Nederlander in Afghanistan is ontvoerd.

Contact

De Nederlandse ambassade in Kabul staat in contact met de Afghaanse autoriteiten om waar nodig te ondersteunen. De woordvoerder kan nog niet zeggen om wie het gaat en van welke organisatie hij is. ''Eerst moeten we contact hebben met zijn familie en werkgever."

Het is in toenemende mate gevaarlijk voor hulpverleners in Afghanistan. In augustus werden tien hulpverleners van een christelijke organisatie gedood na een missie in de provincie Nuristan. Vorige maand werd een Britse hulpverlener ontvoerd en gedood bij een reddingspoging van het Amerikaanse leger.