AMSTERDAM - Een tip van Telegraaf-verslaggever John van den Heuvel is de reden dat Dino Soerel in 2006 op de vlucht sloeg voor de politie.

Dat stellen zijn advocaten in een maandag naar buiten gebrachte verklaring. Soerel staat in het liquidatieproces Passage terecht voor twee moorden en wordt verdacht van betrokkenheid bij andere zaken.

Volgens Soerels raadslieden blijft de misdaadjournalist ten onrechte herhalen dat Soerel op de vlucht sloeg na een tip van een corrupte medewerker bij de Amsterdamse politie.

De moordverdachte ontkent dat en laat via zijn advocaten weten dat Van den Heuvel 'de waarheid ernstig geweld aan doet'.

De advocaten stellen dat het Van den Heuvel zelf was die in gang zette dat Soerel onderdook. Hij zou via Bram Moszkowicz, die Soerel destijds verdedigde, in 2006 hebben laten weten dat Soerel zou worden opgepakt en dat hij hem daarover wilde interviewen.

Van den Heuvel

Van den Heuvel laat in een reactie weten dat hij Soerel absoluut niet heeft getipt over een op handen zijnde arrestatie.

"Ik had daar geen informatie over dus ik kon dat nooit hebben doorgegeven", zegt de journalist. "Ik wilde hem wel spreken over verdenkingen, maar van een arrestatie wist ik niks. Die conclusie zal hij zelf, of zijn advocaat, hebben getrokken."

Aanval

Volgens Van den Heuvel laten de advocaten van Soerel, Bénédicte Ficq, Leon van Kleef en Nico Meijering zich voor het karretje van hun cliënt binden door de aanval op hem te openen. "Ze zijn daar al wat langer de weg kwijt. Zo zie ik het. Hier laat ik het maar bij."

Soerel, een van de meest gezochte verdachten van Nederland, werd op 27 augustus in het centrum van Amsterdam opgepakt bij een spectaculaire inval.

Hij staat terecht voor de moorden op Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006. Het OM houdt hem ook verantwoordelijk voor de moord op Nedim Imaç, oud-voorzitter van Türkiyemspor en betrokkenheid bij een moordpoging op August Adjoeba.