BILTHOVEN - Het aantal jongeren vanaf 13 jaar dat vergiftigd raakt door partydrugs als GHB en andere middelen, zit in de lift. Vorig jaar werden 268 gevallen gemeld tegen 214 een jaar eerder.

Dat hebben het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) maandag gemeld.

Partydrugs als GHB kunnen bij vergiftiging leiden tot een comateueze slaaptoestand en onderdrukking van de ademhaling. In dat geval is behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk.

Frequent gebruik van partydrugs kan bovendien leiden tot verslaving. Het NVIC wordt de laatste jaren steeds vaker geraadpleegd over ontwenningsverschijnselen bij mensen die abrupt stoppen met deze middelen.

Alternatief

Het NVIC signaleert verder een toenemende populariteit van GBL. Dat is een stof die in het lichaam wordt omgezet in GHB en die daarom wel wordt gebruikt als alternatief. GBL komt voor in sommige schoonmaakmiddelen en in middelen om nagellak, lijm of verf te verwijderen.

Vorig jaar ging 12 procent van de meldingen van vergiftiging met partydrugs over GBL, terwijl dat in eerder jaren slechts 5 procent was.

Paddestoelen

Het aantal gemelde vergiftigingen als gevolg van het eten van hallucinogene paddestoelen (paddo's) is voor het tweede jaar op rij flink gedaald. Het ging vorig jaar om veertien meldingen, tegen 57 in 2008 en 67 in 2007.

Volgens het RIVM en het NVIC komt dat vermoedelijk door het verbod op de verkoop van paddo's dat sinds 1 december 2008 van kracht is.

Vergiftigingen

Het NVIC adviseert artsen en andere hulpverleners bij acute vergiftigingen. Vorig jaar ontving het centrum telefonische informatieverzoeken over in totaal bijna 55.000 blootstellingen aan giftige stoffen.

Via de website Vergiftigingen.info werden ruim 6200 vergiftigingen gemeld. In 7 procent van de telefonisch gemelde gevallen en 12 procent van de onlinemeldingen waren drank en andere genotsmiddelen in het spel.