AMSTERDAM - Het proces tegen PVV-voorman Geert Wilders moet opnieuw. Wilders wraakte vrijdag met succes de rechtbank in Amsterdam. Drie andere rechters zullen de hele zaak van voren af aan moeten behandelen.

De wrakingskamer wees het verzoek van Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz toe, omdat het niet te begrijpen is dat de rechtbank arabist Hans Jansen niet opnieuw als getuige wilde laten horen.

De wrakingskamer was het met Moszkowicz eens dat uitstel van de beslissing over het getuigenverhoor moet worden aangemerkt als een afwijzing.

De rechtbank had gezegd de getuige misschien op een later tijdstip te zullen horen en er dan het onderzoek voor te heropenen.

Moszkowicz nam daar geen genoegen mee, omdat hem op die manier mogelijk de pas werd afgesneden voor een heel belangrijk verweer, zo betoogde hij vrijdag.

Diner

Advocaat Moszkowicz wilde Jansen nogmaals horen naar aanleiding van verhalen in dagblad De Pers en in PowNews. Zij berichtten over een diner waarbij zowel getuige-deskundige Jansen als Tom Schalken, raadsheer bij het Amsterdamse hof, hadden aangezeten.

Schalken was een van de raadsheren die het Openbaar Ministerie hebben bevolen Wilders te vervolgen. Het diner vond drie dagen voor het verhoor van Jansen in de zaak-Wilders plaats. Schalken zou het gesprek aan tafel telkens op de zaak-Wilders hebben gebracht.

Beïnvloeden

Leendert Verheij, de president van het Amsterdamse hof concludeert na een gesprek met Schalken dat hij niet heeft geprobeerd de verklaring van getuige-deskundige Jansen in het proces te beïnvloeden. Volgens Verheij is de poging tot beïnvloeding ''op geen enkele manier aannemelijk geworden''.

Verheij noemt de gang van zaken rond het inmiddels veelbesproken diner waarbij zowel Schalken als Jansen heeft aangezeten ''achteraf gezien ongelukkig''.

Maar volgens hem lijkt er sprake van ''een grote discrepantie tussen de intenties van betrokkenen destijds en het beeld dat erdoor is ontstaan''.

Debat

Schalken heeft, naar eigen zeggen, aanvankelijk nauwelijks aan het debat deelgenomen, aldus de verklaring van Verheij.

In een latere fase heeft hij wel op een aantal punten de beslissing van het gerechtshof, waarbij de strafvervolging van Wilders werd gelast, toegelicht.

Schalken spreekt met klem tegen dat hij degene is geweest die de discussie steeds naar de zaak-Wilders stuurde, aldus Verheij.

Al met al was het beter geweest als het debat niet op dat moment, althans niet in het bijzijn van raadsheer Schalken, had plaatsgevonden, concludeert Verheij.

Twijfelen

''Niemand mag er later aan twijfelen dat Geert Wilders een eerlijk proces heeft gekregen. Niet alleen Wilders maar ook de maatschappij mag daar geen twijfel over hebben.''

Dat verklaart volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, Reinier van Zutphen, waarom de wrakingskamer de rechters van het proces tegen Geert Wilders heeft afgehaald.

Heet hangijzer

Het arrest van het Amsterdamse hof waarin de vervolging werd bevolen was al een heet hangijzer in het proces-Wilders.

Zowel de beklaagde als zijn raadsman heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat dit arrest op zichzelf al een veroordeling van Wilders inhield en dat daarmee de kansen op een eerlijk proces eigenlijk al waren verkeken.

Zwijgrecht

Het wrakingsverzoek van vrijdag was het tweede tijdens het proces tegen Wilders. Op de eerste dag van het proces struikelden Wilders en Moszkowicz al direct over een opmerking van rechtbankvoorzitter Jan Moors, over het feit dat Wilders gebruik wenste te maken van zijn zwijgrecht. Moors en zijn collega-rechters overleefden dit wrakingsverzoek.

Met de beslissing omtrent getuige-deskundige Jansen vonden Wilders en Moszkowicz dat Moors en de zijnen andermaal de schijn van partijdigheid op zich hebben geladen.

Faire kans

Wilders vindt dat hij door de geslaagde wraking ''een nieuwe, faire kans'' krijgt. ''Hopelijk deze keer met onbevooroordeelde rechters'', aldus de PVV-leider. Ook bedankte hij zijn advocaat, Bram Moszkowicz.

De raadsman prijst op zijn beurt de wrakingskamer om zijn moed het wrakingsverzoek toe te wijzen. ''Het is wel jammer dat het zo gelopen is'', vindt hij.

Ondanks het feit dat het nog maanden kan duren voor de zaak-Wilders opnieuw voor de rechter komt, vindt Moszkowicz dat er iets gewonnen is. ''Wat we hebben gewonnen is dat we verder kunnen met rechters die niet de schijn van vooringenomenheid om zich hebben hangen.''

Volg twitterberichten over dit nieuws via NUlive.