AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders heeft aangifte gedaan tegen Tom Schalken, raadsheer bij het gerechtshof in Amsterdam, wegens beïnvloeding van een getuige.

De PVV-voorman heeft dat vrijdagmiddag laten weten. Aanleiding zijn beschuldigingen van arabist Hans Jansen, die als getuige-deskundige voor Wilders in zijn proces is opgetreden.

Volgens Jansen heeft Schalken hem tijdens een diner begin mei proberen te overtuigen van de juistheid van zijn beslissing om Wilders voor de rechter te brengen. Jansen moest toen nog gehoord worden.

Artikel 285a van het Wetboek van Strafrecht stelt het beïnvloeden van getuigen strafbaar. Op dit feit staat maximaal vier jaar gevangenisstraf.

Schalken was een van de raadsheren van de kamer van het hof die het Openbaar Ministerie (OM) opdroeg Wilders te vervolgen. Hij is ook emeritus hoogleraar strafrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Acteur

Jansen deed de beschuldigingen aan het adres van Schalken deze week op de weblog hoeiboei.

''Steeds weer stuurde hij het gesprek naar het Wildersproces. Een werkeloze acteur had die pogingen tot vriendelijkheid en bonhomie beter gespeeld. Hij probeerde me te overtuigen van de juistheid van zijn beslissing Wilders voor de rechtbank in Amsterdam te slepen.''

Schalken zou volgens Jansen ook gezegd hebben dat de zaak tegen Wilders ''wetenschappelijk gezien een 'machtig interessante casus’ was, waar 'deksels goed’ over moest worden doorgedacht, en die 'allerlei perspectieven’ bood.''

Nieuwe rechters

Eerder op de dag liet Wilders de wrakingskamer van de rechtbank in Amsterdam al weten nieuwe rechters te willen. Naar eigen zeggen heeft hij ''geen enkel vertrouwen'' meer in het huidige drietal dat zijn zaak behandelt.

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz wraakte de rechtbank eerder op de dag, toen zij geen beslissing wilde nemen over het verzoek om Jansen opnieuw als getuige-deskundige te horen.

Volg twitterberichten over dit nieuws via NUlive.

Proces Wilders