AMSTERDAM - Voor de tweede keer in het proces tegen Geert Wilders heeft zijn advocaat Bram Moszkowicz de rechtbank gewraakt.

De raadsman vindt dat de rechters de schijn van partijdigheid over zich hebben afgeroepen door een verzoek om verhoor van getuige arabist Hans Jansen niet meteen toe te wijzen.

De rechtbank wilde er later een beslissing over nemen. Omdat de rechtbank het verzoek ook nog kan afwijzen, is het voor Moszkowicz onmogelijk een zeer belangrijk verweer te onderbouwen, zei hij vrijdag.

Moszkowicz wil Jansen opnieuw horen in verband met een verhaal in De Pers en in PowNews, over een etentje waarbij een raadsheer van het gerechtshof, Tom Schalken zou hebben gezegd dat het goed was dat Wilders werd vervolgd.

Etentje

Schalken maakte deel uit van het hof dat het Openbaar Ministerie (OM) opdracht gaf Wilders te vervolgen. Het etentje zou hebben plaatsgehad drie dagen voordat Jansen op verzoek van de verdediging als getuige-deskundige in het proces-Wilders zou worden gehoord. Schalken zou van tevoren hebben geweten dat de arabist aanwezig zou zijn.

Moszkowicz zei dat hij hierdoor gesterkt is in zijn idee dat een van de rechters van het gerechtshof persoonlijke motieven een rol heeft laten spelen bij de beslissing Wilders te vervolgen, terwijl het OM dat juist niet wilde doen.

Moszkowicz stelde eerder dat hij vindt dat de beslissing van het hof al een veroordelend karakter heeft, waardoor Wilders geen eerlijk proces heeft.

Onvoldoende

Het OM wil niet dat Jansen opnieuw wordt gehoord, omdat niet is gebleken dat hij door de raadsheer is beïnvloed. ''Dat er een etentje is geweest, is onvoldoende noodzaak Jansen opnieuw te horen'', aldus aanklaagster Birgit van Roessel.

Moszkowicz reageerde door te zeggen dat het er niet alleen om gaat of de raadsheer vooringenomen was ten tijde van het nemen van de beslissing.

''Wat hij dacht toen hij de beschikking schreef, interesseert me nog niet eens. Het gaat erom dat een raadsheer van het hof drie dagen voor het verhoor een 'key witness' van de verdediging heeft geprobeerd te overtuigen van de juistheid van zijn beslissing.''

Verklaring

Het gerechtshof in Amsterdam heeft aangegeven de kwestie rond Schaken en Jansen momenteel te bekijken. Waarschijnlijk komt het Hof in de loop van vrijdagmiddag met een verklaring over het incident.

Rond half één vrijdagmiddag komt de wrakingskamer van de rechtbank in Amsterdam bijeen om het wrakingsverzoek van Moszkowicz te behandelen. De rechtbank hoopt dat de wrakingskamer ook vrijdag nog uitspraak kan doen over het verzoek, maar of dat lukt moet nog blijken.

Volg twitterberichten over dit nieuws via NUlive.

Proces Wilders