NIEUWER TER AA - Een vrachtschip heeft vrijdagmorgen een veerpont in het kanaal bij Nieuwer Ter Aa bij Breukelen overvaren. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gemeld.

De schipper van de veerpont wordt vermist.  Dat heeft de brandweer gemeld.Het is niet duidelijk of er nog andere mensen aan boord van de pont waren. Het bootje vervoert alleen fietsers en voetgangers.

De brandweer zoekt met verschillende duikteams naar de schipper en mogelijke andere opvarenden die in het water zijn beland.

Enige opvarende

De KLPD gaat ervan uit dat de schipper de enige opvarende was van de veerpont. De politie baseert deze uitspraak op het feit dat zich nog steeds niemand heeft gemeld die personen mist die zich mogelijk op de veerpont bevonden. Bovendien is de auto van de schipper dichtbij de ramplek aangetroffen, zo laat de KLPD aan NU.nl weten.

De zegsvrouw beklemtoont echter dat nog niet met zekerheid kan worden gezegd dat de schipper de enige opvarende was. Het scheepvaartverkeer op het Amsterdam-Rijnkanaal is stilgelegd in verband met de aanvaring.

Ongeluk voetveer

Schoolkinderen

De pont voer voor Rijkswaterstaat. De exploitatie van het veer was uitbesteed aan SwetsODV. Het bedrijf heeft vestigingen in Zwijndrecht, Almelo en Poznan in Polen en is gespecialiseerd in nautische dienstverlening.

Het pontje vervoert tussen 7 en 8 uur vooral schoolkinderen. "Het is een geluk dat het herfstvakantie is", stelt een woordvoerder van het bedrijf. "Op een normale werkdag was het aanzienlijk drukker geweest op dat tijdstip." Hij durft niet te schatten hoeveel mensen zich op het moment van de aanvaring op de pont bevonden.

Het bedrijf vreest voor het leven van de schipper. "We hebben nog geen contact met hem kunnen krijgen."

Getuige

Er heeft zich inmiddels een getuige gemeld. Het gaat om een man met op een fiets. Met hem wordt op dit moment gesproken.

Het uit Duitsland afkomstige vrachtschip is na het ongeval aangemeerd. Twee opvarenden worden door de politie gehoord en zijn zoals gebruikelijk is bij ongelukken met dodelijke afloop aangehouden.

Geen alcohol

Beide schippers, 36 en 60 jaar oud, hebben een alcoholtest gedaan waaruit bleek dat zij niet hadden gedronken op het moment van de aanvaring.

De veerpont wordt vrijdag aan het begin van de middag geborgen. De waterpolitie en de Inspectie Verkeer en Waterstaat gaan vervolgens technisch onderzoek verrichten op de boot.

Bekijk alle Twitterberichten over het ongeval op NUlive.

Veerpont overvaren