BREDA/TILBURG - De Tilburgse pastoor Harm Schilder mag de te luide klok van zijn Margarita Mariakerk niet elke werkdag om 07.15 uur luiden voor het vroege gebed.

De bestuursrechter in Breda heeft dat woensdagmiddag bepaald in de zaak die de pastoor tegen de gemeente Tilburg had aangespannen.

De strijd tussen de pastoor enerzijds en de omwonenden en de gemeente anderzijds duurt inmiddels vier jaar. Een eerdere procedure werd door de pastoor gewonnen.

80 decibel

Vorig jaar heeft de Tilburgse gemeenteraad de regels aangescherpt en gezegd dat het luiden van de klok tot 07.30 uur niet harder mag zijn dan 80 decibel.

De gemeenteraad was volgens de rechtbank bevoegd om regels te maken over het geluidsniveau. De pastoor heeft de regels overtreden en het college heeft terecht opgetreden, aldus de uitspraak.

De rechtbank volgt de pastoor niet dat beperking van het geluid belijdenis van godsdienst onmogelijk maakt. Het argument dat hij het geluid van de klokken niet kan dempen, acht de rechter onvoldoende aannemelijk.

Hoger beroep

De pastoor overweegt serieus in hoger beroep te gaan. Schilder wil eerst het vonnis van de rechtbank lezen voordat hij de definitieve beslissing neemt.

''Verder vind ik de uitspraak verrassend en teleurstellend", zei hij woensdag in een eerste reactie. De pastoor vindt dat het Tilburgse regime voor het luiden van de klok strenger is dan elders in Nederland.

Omwonenden

Omwonenden van de Margarita Mariakerk in Tilburg zijn blij met het verbod. Dat zegt een van de omwonenden van de kerk en lid van het voormalige actiecomité De Wakkere Luiden. ''We hebben de rust die we jarenlang hebben gemist, voorlopig weer terug", aldus de buurtbewoner.

In afwachting van de rechtszaak luidde de pastor de kerkklok al enige tijd niet meer om 7.15 uur. De gemeente Tilburg liet via een woordvoerder weten inhoudelijk niet op het vonnis in te gaan. ''Alles over deze zaak is al gezegd. We gaan het vonnis nog bestuderen", aldus de woordvoerder.